Inrigger

En inrigger er en robåd, hvor åregangene er placeret på rælingen.  

En inrigger er bredere end en outrigger, som er den bådtype, der normalt benyttes til kaproning – eksempelvis OL. Dette betyder at inriggeren egner sig bedst til steder som åer og på havet, da dens brede konstruktion gør det meget svært at vælte, selv om der er strøm eller bølger. Dog har inriggere til havet ofte et ekstra bord, da der ellers er større risiko for at en bølge skyller ind over rælingen.  

I en inrigger sidder roerne med ryggen mod stævnen og hver roer har en åre. Roerne sidder skiftevis i styrbord og bagbord side. Den forreste roer er altid en styrbordsroer, og den bagerste (stroke) er altid en bagbordsroer og kaldes 'tagåren', da det er denne roer, der sætter 'taget', dvs. tempoet og rytmen.  

I bådens agter sidder en styrmand. Konstruktion, hvor roerne sidder sideforskudt, gør det tillige muligt at skifte pladser i båden undervejs. Dette er en fordel, når der ros over lange strækninger, da man skiftes til at være styrmand og dermed jævnligt får et kort hvil undervejs.  

Der findes grundlæggende to typer af inriggere, nemlig 2-åres med styrmand og 4-åres med styrmand, hvilket vil sige, at besætningen kan bestå af 3 eller 5 personer.  

En to åres og fire åres inrigger vejer henholdsvis ca. 90 og 120 kg. Inrigger produceres af både træ og glasfiber.  

Længden er hhv. cirka 8,5 m (2-åres) og 11,5 m (4-åres).  

I Esbjerg Roklub er der mulighed for at ro i både 2-og 4-åres inrigger.  

Coastal både  

Coastal både er en bådtype beregnet og bygget til brug på ”de store vande”. Bådtypen har været benyttet af roere gennem flere år i områder som Middelhavet, Atlanterhavet, Den engelske kanal osv.  
Bådtypen er i design og form meget sødygtig og sikker. Bådene har en meget stor opdrift og flydeevne.  
Bådens bygning er meget stærk, enkel og ikke mindst funktionel.   
Der benyttes almindelige scullerårer i bådene - 2 årer per roer.  
Bådens type og form  
Bådens form minder meget og sejlsportens matchracer. Og den bevæger sig da også let og elegant i vandet.  
Bådens form gør, at den ligger meget stabil på vandet og i bølger. Roerne sidder forholdsvis højt i båden, men samtidig bevirker bådens skrogform, at bådens dybdegang er forholdsvis lille. Det hele sammenlagt, giver en hurtig båd på vandet trods bådens vægt.  
Coastal båden er meget sødygtig og egner sig godt til havet ved Vestkysten pga. bølgerne mellem Fanø og Esbjerg samt langs Vestkysten. Roning i Coastal både er egnet til bølgegangen.  

Der findes forskellige kapronings discipliner i Coastal roning.  

Har du interesse i Coastal roning, så se mere, Her 

Esbjerg Roklub ro ved Vejers Strand. https://youtu.be/EteHxq_UWIY

Gigbåde  

En gigbåd er en mellemting mellem en inrigger og en outrigger. Den er smallere end inriggeren, men bredere end outriggeren. Åregangen sidder på et lille stativ (rig). Roerne sidder placeret lige efter hinanden.   

Esbjerg Roklub råder over 1 gigbåd, der kan rigges til tre roere eller som en toer med styrmand. Hver roer betjener to årer.  

Outriggere og sculler     

En outrigger er en robåd, hvor svirvlen (åregaflen) er placeret uden for båden ved hjælp af en konstruktion, der kaldes en rig. Outriggede robåde er konstrueret til kaproning, og det kræver et teknisk niveau at opnå balance, da bådene er meget smalle.  

En sculler med plads til én roer kaldes en singlesculler, og en båd med plads til to roere kaldes en dobbeltsculler. En firemandssculler kaldes en dobbeltfirer. Flermandsbåde kan være udstyret med et ror, som betjenes med fødderne af én af roerne.  

Esbjerg Roklub bruger ikke disse bådtyper pga. De ikke egner sig i vores klubbens farvand.